SORLANDETS KANINAVLSLAG

                                        Litt generelt om utstilling 

 

Nye medlemmer er ofte usikre på hva dette med kaninutstilling egentlig er for noe. For å delta på utstilling, må man være medlem av NKF, som du automatisk er om du er medlem hos oss. 

 For at din kanin skal kunne delta på utstillinger, må den være øremerket (det kan vi hjelpe deg med). Kaninen må så være av ren rase og oppfylle kravene for vekt og farge.

Kaninen må meldes på til arrangør via et påmeldingsskjema som du finner på NKF sin hjemmeside. Når utstillingshelgen er kommet, settes kaninen i sitt utstillingsbur (vanligvis fredags kveld). Da må du selv ha med vannkopp. Arrangøren fórer med høy, men hvis du ønsker at kaninen skal få annen mat må du selv gi dette. På bedømmelsesdagen (lørdagen), vil det være egne bærere som bærer kaninene til dommerne og tilbake igjen. Det er normalt premieutdeling på søndagen.  

Det er også kasseutstillinger, som er en én-dags-utstilling. Da gjelder samme prossedyre med påmelding, men kaninen skal ikke settes i utstillingsbur. Den står i en reisekasse, bæres til dommeren og tilbake igjen i reisekassen. Premieutdeling finner sted rett etter bedømmelsen av alle kaninene er ferdig. 

 Kaninrasene deles inn i 6 grupper: Kjemperaser, Store raser, Raser med avvikende pelsstruktur, Mellomstore raser, Små raser og Dvergraser. Belgisk kjempe er vår største rase, med vekt over 7 kg. Dvergrasen Hermelin er på 1 kg. Vi har rasen Rex, som har kort pels og Angora med lang pels, og lange hengeører; Fransk vedder og Engelsk vedder.

Hver rase blir bedømt etter en poengskala. Følgende 6 punkter på alle skalaer er felles for samtlige kaninraser:

  • Vekt (alle raser har fått tildelt en vektskala)
  • Rasepreg og presentasjon
  • Kroppsform
  • Pelsens tetthet
  • Pelsens kvalitet
  • Kondisjon og pleie